Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2015 15:18 - Забраняват на жени да пърдят
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 523 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 http://www.bgdnes.bg/Article.asp?Id=1958794   НОВИНИ Забраняват на жени да пърдят СподелиПриятел

image

В провинция Ачех вече са готови с предупредителните табели




Мюсюлманките в Индонезия получиха поредната тежка забрана - няма да могат да изпускат газове.

Ислямският съвет в провинция Ачех, съблюдаващ спазването на шериата, обяви, че пърденето противоречи на религиозните правила. "Мюсюлманските жени не трябва шумно да се изпускат, тъй като това е в разрез с ислямските добродетели", каза кметът на главния град Банда Ачех - Саид Яхия.

Пред местния вестник "Уадиан" кметът посочи, че ограничението има за цел да опази човешкия морал и рамките на благоприличното поведение. "Видите ли жена гръмко да пърди, тя губи своя облик и се превръща в мъж. Но стори ли го тихо и неусетно, както подобава на дама, никой няма да има нищо против", разсъждава Яхия.

image Много мюсюлманки смятат забраната за дискриминационна

 

Според медиите проблемът в голяма степен се дължи на традиционното хранене в мюсюлманските региони в Югоизточна Азия. Особено в по-бедните части на Индонезия мнозинството жители ежедневно ядат картофи и грах, което способства за активно отделяне на стомашни газове.

Все пак новото правило не се приема безропотно от индонезийките. Няколко женски организации решително се обявиха против, като изтъкнаха дискриминационния характер на разпоредбата. Освен това те твърдят, че се чувстват много по-здрави, ако над тях не тегне постоянният страх от неволно изпускане.

Забраната среща отпор и сред медиците. Фатима Хан, лекарка от болницата "Ал Бани" в Банда Ачех, заяви, че законът е доста съмнителен като необходимост, освен това практически е много трудно приложим. "Как хората ще контролират това, което е заложено в природата им?", риторично пита Хан.

Кметът Яхия не пожела да съобщи какви ще са конкретните наказания. Но според друг член на ислямския съвет, пожелал анонимност, за звучно изпускане може да се наложат до 20 удара с камшик.

image А в Саудитска Арабия скоро ще разрешат на жените да шофират

 

И докато в Индонезия животът на мюсюлманките с всеки изминал ден става все по-труден, то в Саудитска Арабия са на път да разрешат най-после на дамите да шофират. Престолонаследникът принц Алуалиид бин Талал иска да либерализира правилата за движение, за да може жените да карат коли, предава Ройтерс. Това според него има най-вече икономическа обосновка - така в страната ще се спестят разходите за около 500 хил. чуждестранни шофьори, които в момента возят арабките.



Тагове:   забрани,   на шериата,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13707600
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031