Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2014 19:54 - Тази книга боли, но илюзиите болят повече
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4255 Коментари: 9 Гласове:
33

Последна промяна: 17.09.2014 20:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Тази книга боли, но илюзиите болят повече

 image

Има всякакви книги, които удовлетворяват различни аспекти в човека: ума, емоциите, душата, въображението, обогатяват познанието ни, съветват, разсмиват, плашат, възбуждат, забавляват… Но има и един малък процент, които ни карат да се вглъбим, да приберем болезнено сетивата си навътре към същността си, както медузата прибира пипалата си, само миг по-късно да се изтласка в друга посока и на друго ниво. „Когато Ницше плака“ е книга, която ни измества от удобното място, на което съществуваме.

Това е книга, която ни повелява да понесем отговорност върху единствения живот, който имаме, да направим избор и да обикнем избраното.  Изтръгва ни от удобното за всички ни оправдание „Така се случи“ и ни кара да се изправим пред болезнено постигнатото „Така пожелах да стане“. Заключва ни в клаустрофобично малкото пространство на съзнанието, за да ни сблъска с несъзнаваното – война, в която падат жертви илюзиите, страховете и лъжата на убежденията. Война, от която победители излизаме ние. Това е война за собствения ни смисъл.

Философията на Ницше е толкова плътна, солидна и дълбока, че никаква част от нея не може да изскочи на онази емоционална повърхност, която предшества сълзите. Да плачеш значи да се освобождаваш, да получиш катарзис. Сълзите идват тогава, когато си приел тази философия, сдобрил си се с нея и със себе си. Затова откровенията на Ницше, пречупени през психотерапевтичната книга на д-р Ървин Ялом, приети, сдъвкани и погълнати, ускоряват метаболизма на самопознанието и изграждат фундамента на онази изконна свобода, чрез която диша всяка наша клетка, за да станем това, което сме. А кои сме ние?

Ние, хората на модерността, сме безсълзни. Оплакваме се или сме за оплакване, но не плачем. Задръстени сме от объркване, безпътица, страхове и сме смазани от статуквото на всепоглъщащото битие, инструменталността на емоциите и зле позиционираната рационалност. Ние сме парализирани, защото сме обездвижили мечтите си. Чувстваме се излъгани, но се страхуваме да преследваме истината. Тази книга боли, но илюзиите болят повече.

Един приятел по повод издаването на книгата ми писа, че Ницще не плаче. Да, това е художествената измислица в тази книга. Д-р Йозеф Бройер и Фридрих Ницше никога не са се срещали. Следователно Ницше никога не е преминал през катарзиса на собственото си философско откровение и може би затова остава болен през целия си живот. Ние, читателите, имаме шанса да се излекуваме, да намерим себе си и с облекчение да поплачем.

Автор на есето: Анелия Николова, преводач на романа „Когато Ницше плака“

http://www.colibri.bg/novini/71/28-03-2013-tazi-kniga-boli-no-ilyuziite-bolqt-poveche

 image













Гласувай:
33



Следващ постинг
Предишен постинг

1. aip55 - Всичко е
17.09.2014 20:30
демагогия в живота Тоте. Няма философска истина, а само игра на думи и разиграване на театър, в който по-слабите са винаги потърпевши.
Хаос на мечти и мисли......
Поздрав за постинга ти! Хубава вечер!
цитирай
2. tota - демагогия в живота Тоте. Няма фи...
17.09.2014 20:59
aip55 написа:
демагогия в живота Тоте. Няма философска истина, а само игра на думи и разиграване на театър, в който по-слабите са винаги потърпевши.
Хаос на мечти и мисли......
Поздрав за постинга ти! Хубава вечер!


И още суета и илюзия...Но това не пречи да се докосваме до оставеното ни от други живели преди нас. Прав си няма абсолютна истина, но истината е истина, зависи от това как я долавят сетивата ни. Винаги може да се намерят сили да се приведат в ред и мислите и мечтите. Стига да са реални.

Хубава вечер!
цитирай
3. emi1ts - Благодаря tota!
18.09.2014 09:52
Прочетох и изгледах цялата обширна и според мен добре подбранa информация концентрирана на едно място за този велик мислител Фридрих Ницше!
Доста отдавна беше ,когато открих случайно първата негова мисъл ,която ме впечатли особено много:"Това ,което не ни убива ни прави по-силни"!Велика мисъл,която ,за мен лично доказа истинността си!
Не съм се интересувала,за съжаление,за живота и книгите му!Сега ,освен поздравленията за идеята да разберем повече за живота и дейността на такива личности,които са променили света,изказвам още веднъж благодарността си за възможността да се запозная с цялата тази информация!
Поздрави!Приятен ден!
цитирай
4. syrmaepon - Преди време реших да чета Ницше, но ...
18.09.2014 10:11
Преди време реших да чета Ницше, но след известно количество страници се отказах и просто реших, че това не е моята философия. За мен той се намира в другата крайност. Само ако обичаш другите, можеш истински да обикнеш себе си, такъв какъвто си.
цитирай
5. minevv - hahaha
18.09.2014 12:02
"Няма философска истина" - уви, поредния необучен.. философията си е вярна!!
и е доказана
цитирай
6. анонимен - поста е мн.добър Поздрави !
18.09.2014 13:53
И особено ...БОгато ...Аранжираан...хмм
миневв, пак си в дисонанс ....но
то при теб е ..перманентно...

сори за лир.отклонение авторКЕ ;)))
цитирай
7. zzz65 - демагогия в живота Тоте. Няма фи...
18.09.2014 15:47
aip55 написа:
демагогия в живота Тоте. Няма философска истина, а само игра на думи и разиграване на театър, в който по-слабите са винаги потърпевши.
Хаос на мечти и мисли......
Поздрав за постинга ти! Хубава вечер!

съгласен съм с теб. хората който не са 4аст от приближените не могат да постигнат желаното и затова са прави като кажат така е слу4и . животът е много по сложен от разни философски теории .
цитирай
8. stela50 - Човешко... твърде човешко...
19.09.2014 20:08
просто асоциация при прочита на представеното есе
в интересен, с чудесно поднесена информация постинг.
Поздрави, Ати ! С благодарност...
По романа в България е сниман и филм на режисьора Пинкас Пери
с участието на Арманд Асанте, Бен Крос и Катрин Уиник.
И една типична за философското мислене на Ницше мисъл,
която ме е впечатлила : ... „Човек трябва да носи хаос в душата си,
за да може да роди танцуваща звезда” — от "Тъй рече Заратустра"...
Хубава вечер !

цитирай
9. tota - Благодаря Ви за това, че надникнахне и оставихте коментар!
21.09.2014 09:33
Споделих есето, защото то дава представа за самия роман. Още повече, че негов автор е преводачката, която е имала възможност да се докосна в дълбочина в посланието на автора. Нека всеки сам удовлетвори своите търсения.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12147255
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70664
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031